Sunday 22 November 2015

Karipap Panas Peramu: Terbaik di Kuantan

Sebiji karipap berharga 50 sen? Itulah harga biasa kuih-muih di Kuala Lumpur sekarang.

Di Kuantan, masih banyak lagi gerai-gerai yang menjual kuih-muih dengan harga RM1 bagi 3 biji.

Tetapi ada juga yang sudah lama menjual dengan harga 50 sen sebiji, kerana saiz dan intinya yang besar.

Mengikut selera saya, karipap terbaik di Kuantan ialah Karipap Panas Peramu.

FB: klik
Telefon: 013 944 9667
Lokasi: 3.791806, 103.329895

Lokasinya terletak di Jalan Tanjung Lumpur. Sekiranya anda memandu daripada arah Kuantan, selepas melewati Masjid Lama bangunan kayu, u-turn. Gerainya di tepi jalan.

Saiz karipap ini besar. Intinya memang terbaik. Pastikan anda mengambil karipap yang baru digoreng. Ada 3 perasa, iaitu ayam, daging dan temosa. Memang terbaiklah karipap ni...

Gerai ini betul-betul di tepi jalan Tanjung Lumpur. Ada papan tanda yang jelas seperti di atas. Elakkan menjadi selfish dengan parking di tepi jalan utama, kerana tindakan ini menyusahkan orang lain.  
Selain karipap, nasi lemak panas di gerai ini juga amat sedap. Secara peribadi, inilah nasi lemak terbaik di Kuantan. Mengalahkan nasi lemak zaman. 

Meja makan untuk pengunjung dining in adalah sedikit sahaja. 

Inilah enjin utama gerai ini. Minimalis. Karipap dibuat sendiri secara tradisional. Kelihatan beberapa keratan akhbar yang membuat liputan mengenai gerai ini. 

Selain karipap, terdapat banyak kuih gorengan panas yang lain. 


Selain nasi lemak dan karipap yang menjadi tarikan utama di sini, gerai ini turut menjual kuih dan manisan tradisi yang lain. Kuih kacangnya juga amat sedap, tidak sama dengan yang dibeli di tempat lain.

Saya berikan 4.5 bintang untuk gerai ini.

No comments:

Post a Comment